IQ



Uzupełnienie diety suplementem IQ może być zale­cane dla:

  • zwiększenia odporności organizmu na obciążenie umysłowe i fizyczne;
  • wzmocnienia stabilności emocjonalnej;
  • poprawy pamięci i ostrości widzenia.

 

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, będą­cych egzogennymi składnikami pożywienia - nie są syntetyzowane przez organizm, a zapotrzebowanie na nie jest bardzo wysokie. Kwas dokozaheksaenowy gromadzony jest w pierwszej kolejności w struk­turach mózgu, siatkówce oka oraz narządach układu rozrodczego. Stanowi przeważający w mleku matki wielonienasycony kwas tłuszczowy i jest niezmiernie ważny w rozwoju mózgu, narządu wzroku oraz ukła­du nerwowego dziecka. To dlatego wskaźniki ostrości widzenia u dzieci w okresie naturalnego karmienia piersią są wyższe, niż u ich rówieśników, otrzymują­cych pożywienie modyfikowane. Dotyczy to zarówno indeksu rozwoju mentalnego, jak i poprawy pamięci wzrokowej. Wraz z wiekiem obserwuje się deficyt kwa­su dokozaheksaenowego, co powoduje konieczność wprowadzenia go do diety za pomocą suplementów diety. Jednym z takich suplementów jest IQ. Naturalny produkt IQ został stworzony specjalnie po to, by zwiększyć możliwości ośrodkowego układu ner­wowego oraz usprawnić intelektualną pracę mózgu. Do niedawna podstawowym źródłem kwasu dokozaheksaenowego był rybi tłuszcz. IQ wyróżnia się tym, że producent oferuje kwas dokozaheksaenowy (DHA) pochodzenia roślinnego - z olejków wodorostów.

Działanie substancji czynnych

Kwas dokozaheksaenowy zawarty jest w tłuszczu niektórych rodzajów ryb (makreli, sardynki, łososia), morskich mięczaków i bruzdnic. Posiada ogromne znaczenie dla mózgu, gdyż jest podstawowym skład­nikiem budulcowym, stanowiącym 30% komórek mó­zgowych.

Dzięki działaniu, zapobiegającemu sklejaniu się płytek krwi, kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają ich agre­gację, nieznacznie wydłużają czas krzepnięcia krwi i ulepszają jej właściwości reologiczne, a także sprzy­jają rozpuszczaniu się skrzepów oraz hamują rozwój chorób reumatoidalnych. Witaminy A i E zwiększają działanie kwasu dokozaheksaenowego i mają właści­wości przeciwutleniające.

Kwas dokozaheksaenowy zmniejsza poziom chole­sterolu, dlatego regularna suplementacja diety tym składnikiem znacznie obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób serca oraz zapobiega zakrzepowo-zarostowym zapaleniom naczyń krwionośnych kończyn dolnych.

 

Do niedawna głównym źródłem DGK był olej z wątroby dorsza. Teraz firma RBC stworzyła kwas dekozageksaenowy pochodzenia roślinnego - z oleju mikroalg.

W organizmie kwas dekozageksaenowy jest głównie nagromadzony w membranie struktur mózgu, siatkówce i układzie rozrodczym. DGK jest podstawowym materiałem budulcowym komórek mózgu (30%), a także głównym elementem siatkówki oka.

DGK jest przekazywany dzieciom wraz z mlekiem matki, przez co wpływa na prawidłowy rozwój ich mózgu, oczu oraz układu nerwowego.

U ludzi z wysoką zawartością DGK w surowicy krwi, prawdopodobieństwo wystąpienia demencji starczej jest o prawie dwa razy mniej prawdopodobne, a wystąpienia choroby Alzheimera – o 39%. Kwas dekozageksaenowy obniża poziom białka w organizmie (wraz ze wzrostem jego poziomu rozwija się choroba Alzheimera). Ponadto, DGK odgrywa znaczącą rolę w ochronie komórek mózgu. Stwierdzono, że u ludzi cierpiących z powodu choroby Alzheimera, w niektórych obszarach mózgu (odpowiedzialnych za pamięć i procesy myślenia), występuje zmniejszona zawartość DGK (jest ona 20-25 razy mniejsza w porównaniu do podobnych obszarów mózgu u osób zdrowych).

Produkt IQ wpływa na wyprowadzenie cholesterolu z organizmu, więc regularne uzupełnienie diety w kwasy tłuszczowe omega-3 może znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób spowodowanych przez miażdżycę, takich jak choroba wieńcowa, jak również choroby kończyn dolnych. Ponadto, hamuje agregację płytek krwi, nieznacznie zwiększa czas koagulacji krwi, poprawia właściwości reologiczne krwi, zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.

Witamina A i witamina E wpływają na wzrost pozytywnego działania DGK, a jako przeciwutleniacze zapobiegają utlenianiu podwójnych wiązań w kwasach tłuszczowych.

 

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

Get Adobe Flash player

Jak zamawiać