Garlic 

– olej czosnkowy - antyoksydant


 

 

Czosnek jest "królem" w świecie roślin. Był czczony już przez narody starożytnych cywilizacji. W starożytnym Egipcie czosnkiem nie gardzili ani budowniczowie piramin, ani faraonowie. Do ich grobowców składano cebulki czosnku, wykonane z drewna lub z gliny, aby również w życiu pozagrobowym faraon nie pozostał bez cennej przyprawy do dań. Budowniczowie zaś w celu zapobiegania epidemii zmuszali niewolników do jedzenia surowego czosnku, aby utrzymać ich dobry stan zdrowia i wytrzymałość.

Jako roślina lecznicza, czosnek stanowił szczególną wartość dla Greków, Rzymian i uzdrowicieli z Chin. Hipokrates zalecał stosowanie czosnkuprzy leczeniu szeregu chorób, w szczególności nieżytów dróg pokarmowych. W medycynie chińskiej przypisywano mu działanie wzmacniające przy wyczerpaniu, reumatyzmie, chorobach skóry, i nazwano go "przebudowującym". Odchodzą narody, po jednej epoce następuje kolejna, jednak przywiązanie człowieka do jego wiernego towarzysza życia, pomocnika i lekarza - czosnku, pozostaje niezmienne.

Doceniając uzdrawiające właściwości tej zadziwiającej rośliny, forma Coral Club proponuje naturalny produkt GARLIC - bardzo korzystnie wpływający na wzmocnienie zdrowia.


Czosnek a serce
Również w tej kwestii czosnek stanął na wysokości zadania - bezsporny jest korzystny wpływ czosnku na poziom cholesterolu we krwi. Obniza go aż o 9%! i zwiększa ilość lipoproteid o wysokiej gęstości (HDL), dzięki czemu hamuje rozwój miazdzycy. Jednocześnie zauważalnie polepsza pracę aorty - najważniejszego naczynia krwionośnego, niszcząc powstające w niej skrzepy. Substancje aktywne czosnku hamują agregację płytek krwi, regulują napięcie naczyń krwionośnych, obnizają ciśnienie tętnicze. Takie działanie przeciw płytkom krwi czyni czosnek ważnym elementem profilaktyki zawału serca, udarów, nadciśnienia, choroby wieńcowej i innych schorzeń układu sercowego.

Czosnek a przeziębienia
Czosnek jest jednym z najbardziej skutecznych stymulatorów układu odpornościowego. Efektywność stosowania czosnku przy nieżytach tchawicy, krtani, przewlekłym zapaleniu oskrzeli, zapaleniu płuc określa się właściwościami fitoncydów i glikozydów. Glikozyd allicyna ma działanie antybakteryjne, drażniące i wykrztuśne: blokuje wydzielanie określonych hormonów, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się wirusów w organizmie, niszczy szereg wirusów, powodujących przeziebienie, oraz przynajmniej jeden typ wirusów, odpowiedzialnych za rozwój grypy, sprzyja rozrzedzeniu gęstej wydzieliny z płuc i działa uzdrawiająco na błonę śluzową dróg oddechowych przy zapaleniach.

Czosnek a ochrona przed wolnymi rodnikami
Dodając czosnek do potraw, chronimy równiez swój organizm przed wolnymi rodnikami. Czosnek zawiera bowiem wystarczającą ilość selenu - znanej substancji przeciwutleniającej. Łącząc się z enzymami, selen zmniejsza stopień utlenienia komórek, nie dopuszczając do ich deformacji i zaburzeń genetycznych na poziomie DNA, reguluje stabilność i przepuszczalność błon komórkowych, chroni serce przed niedoborem tlenu.

Czosnek a choroby dróg pokarmowych
Czosnek posiada silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Ustalono, że jego lotne związki - allina i allicyna - niszczą różnego rodzaju mikroby, bakterie, grzyby, pasożyty i inne, zapobiegając procesom fermentacji i gnicia w jelitach, zwiększają wydzielanie zółci. Dlatego działają one szczególnie korzystnie przy zachorowaniach i nieżytach układu pokarmowego: nieżytach okręznicy, zołądka, glistnicy, atonii jelita grubego, wzdęciach.


 

 Garlic:

  • obniża poziom cholesterolu LDL,
  • zapobiega miażdżycy tętnic i zmniejszać ryzyko powstawania zawału.
  • pomocny jako środek krzepiący, przeciwbakteryjny i antywirusowy w okresie zmiany pór roku.
  • pomaga przy przeziębieniach, którym towarzyszą katar i kaszel.
  • zmniejsza obrzęk i przekrwienie śluzówek i nasila efekt odkrztuszania.
  • wypędza robaki (pasożyty) z jelit, nieźle radzi sobie z grzybicami,
  • wspomaga odporność w profilaktyce chorób nowotworowych.

 

 

 

Czosnek:

  • sprzyja zahamowaniu agregacji trombocytów;
  • polepsza mikrocyrkulację;
  • normalizuje wymianę tłuszczów;
  • chroni wątrobę przed działaniem syntetycznych preparatów leczniczych i związków chemicznych;
  • wiąże radionuklidy i toksyny;
  • jest silnym antyoksydantem.

 

Składniki: Olej czosnkowy, olej sojowy, substancje pomocnicze.

 

Czosnek to cenna roślina, która dodawana jest do pożywienia. Był znany kilka tysiącleci przed naszą erą i uprawiany jako roślinna kultura jeszcze w Starożyt­nym Egipcie, Grecji i Rzymie.

W cebulce i liściach tej rośliny znajdują się glikozyd alliny, węglowodany, fitosteryny, olejki tłuste i ete­ryczne, inulina, witaminy C, B, D, PP, kwasy organiczne i minerały: selen, potas, wapń, magnez, miedź, żelazo, mangan i cynk oraz kobalt, chrom, molibden, bromilit. Główną zaletą czosnku jest duża ilość olejków ete­rycznych.

Roślina ta jest jednym z najpopularniejszych środków w profilaktyce przeziębień. Stymuluje układ odpor­nościowy człowieka, zwiększając produkcję antyciał i poziom fagocytozy. Czosnek nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Działa regenerująco na wszystkie układy, rozpuszcza cholesterol we krwi, sty­muluje układ limfatyczny, przyczynia się do obniżania ciśnienienia.

Czosnek od dawna jest stosowany w celu uniknięcia dolegliwości żołądkowo-jelitowych, sercowych, grypy, niestrawności, wzdęć, w celu zahamowania procesów gnicia i fer­mentacji w jelitach, przy dolegliwościach dróg oddechowych.

Według danych japońskich i amerykańskich badaczy, czosnek posiada działanie przeciwradiacyjne. Roślina ta tworzy związki soli metali ciężkich, niweluje działa­nie promieniowania na komórki. Selen, który zawarty jest w czosnku, wiąże wolne rodniki i tym sposobem zmniejsza szkodliwe oddziaływanie radiacji na orga­nizm. W związku z tym, czosnek powinny stosować osoby pracujące w warunkach promieniowania jo­nizującego lub mieszkające na terenach skażonych promieniowaniem.

Badania kliniczne potwierdzają, że czosnek obniża zawartość cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz zwiększa ilość lipoprotein o wysokiej gęstości. Regu­larne stosowanie czosnku obniża prawdopodobień­stwo wystąpienia szeregu dolegliwości, związanych ze zwiększoną ilością tłuszczów we krwi.

 

 


 

 

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

Get Adobe Flash player

Jak zamawiać