Folic Acid


Kwas foliowy (znany też pod nazwami: folacyna, wi­tamina M, witamina B9albo B11) został wyodrębniony z liści szpinaku i pietruszki w 1941roku. Podczas ter­micznej obróbki kulinarnej produktów spożywczych zawierających tę witaminę, traci się go w ok. 90%, stąd niedobór kwasu foliowego obserwuje się u co drugiej kobiety. Większą zawartość kwasu foliowego w orga­nizmie obserwuje się u kobiet przyjmujących środki hormonalne. Stan ten można poprawić uzupełniając niedobór witaminy B9 z pomocą naturalnego suple­mentu diety Folic Acid.

Stanowi on naturalne źródło witaminy B9, koniecznej do wytwarzania w szpiku czerwonych krwinek, do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania układu ner­wowego, do zachowania materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, a tak­że prawidłowego rozwoju dziecka w łonie matki.

 

Działanie substancji aktywnych

Folic Acid odbudowuje naturalną strukturę tkanki nerwowej i odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji adrenaliny, zapobiega rozwojowi wewnątrzpłodowych wad nienarodzonego dziecka, w trakcie ciąży bierze udział w prawidłowym kształtowaniu układu nerwowego płodu - placenty, niezbędnej w proce­sie podziału komórek, ma pozytywny wpływ na powstawanie i rozwój wszystkich narządów i tkanek. Polecany także w okresie karmienia piersią i depresji poporodowej.

Razem z witaminą B12 kwas foliowy bierze udział w regulowaniu procesów wytwarzania krwi i syntezie hemoglobiny, jest niezastąpiony w wytwarzaniu czer­wonych (erytrocytów) i białych (leukocytów) krwinek, w ten sposób przyczyniając się do zapobiegania ane­mii o różnej etiologii.

Kwas foliowy podnosi również wydolność umysłową i fizyczną, odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu miażdżycy i związanych z nią chorób układu sercowo-naczyniowego. Pod jego wpływem poprawia się skład lipidów we krwi, obniża zawartość cholestero­lu w surowicy krwi. Witamina B9 poprawia kliniczny obraz w leczeniu łuszczycy, egzem, dermatoz. Przy jednoczesnym przyjmowaniu z witaminą B12 sprzyja wyrównaniu pigmentacji skóry, spowodowanej bielactwem nabytym, pomaga poprawić stan skóry przy wypryskach trądzikowych.

Niedobór kwasu foliowego zakłóca pracę układu za­pobiegającego krzepnięciu krwi, co może doprowa­dzić do podniesienia wytwarzania trombocytów.

Stosowanie produktu Folic Acid pozwala:

  • uniknąć niedoboru witaminy B9;
  • zapobiec anemii o różnej etiologii;
  • w kompleksowym działaniu z innymi witaminami grupy B - poprawić stan przebiegu chorób skórnych.

 

 

 

 

 

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety 

Folic Acid - witamina niezbędna dla wzrostu i rozwoju układu odpornościowego i układu krążenia. Jest on szczególnie zalecany kobietom we wczesnym stadium ciąży.


Dodatkowe przyjmowanie kwasu foliowego zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz skóry, zapaleniu stawów, zapaleniu okrężnicy, demencji starczej, zmęczeniu, depresji, udarowi mózgu, nowotworom, skutkom menopauzy, itp.

Kwas foliowy i jego poliglutaminy są najczęściej naturalnymi związkami rozpuszczalnymi w wodzie. Jest on obecny we wszystkich tkankach zwierząt, roślin i mikroorganizmów. Zwierzęta i ludzie nie syntezują kwasu foliowego, a otrzymują go wraz z pokarmem albo poprzez syntezę mikroflory jelit. W związku z tym dodatkowe przyjmowanie bifidobakterii jest przydatne przy niedoborze kwasu foliowego.

Kwas foliowy jest zaangażowany w reakcje enzymatyczne przy zamianie aminokwasów (seryna, glicyna, histydyna), w syntezie metioniny i purynowej. Kwas foliowy jest często używany jako środek przeciwdziałający anemiom, gdyż stymuluje produkcję erytrocytów. Brak kwasu foliowego w organizmie prowadzi do naruszenia dojrzewania krwinek czerwonych i rozwoju niedokrwistości.

Kwas foliowy dobrze rozpuszcza się i wchłania w środowisku o zasadowym pH. Łatwo ulega rozkładowi przy narażeniu na działanie światła i ciepła podczas przetwarzania żywności. Zapasy kwasu foliowego mogą zostać łatwo uszczuplone przez picie silnej herbaty i przyjmowanie pigułek antykoncepcyjnych. Kwas foliowy jest niezbędny dla normalnego przebiegu wzrostu, rozwoju i proliferacji tkanki, w szczególności związanych z krwią i embriogenezą. Działanie estrogenopodobne pozwala na zmniejszenie przyjmowania środków hormonalnych przy menopauzie. Odgrywa ważną rolę w produkcji adrenliny, katabolizmie kwasu nikotynowego, itp.

Codzienne zapotrzebowanie dorosłych na kwas foliowy wynosi 200 mikrogramów, a kobiet w ciąży i karmiących - 400-600 mikrogramów, dzieci w pierwszym roku życia - 40-60 mg.

Kwas foliowy jest stosowany w anemii, niedokrwistości i leukopenii spowodowanej przez leki, chorobach powodowanych przez promieniowanie jonizujące oraz niedokrwistości, która pojawia się po resekcji w żołądku i jelitach. Może on zapobiec rozwojowi choroby układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. W trakcie stosowania kwasu foliowego zaleca się jego przyjmowanie przez 20-30 dni, a następnie przerwać na 7-10 dni.

Kwas foliowy w postaci suplementów musi zawsze być obecny w diecie kobiet w ciąży, a - co najważniejsze - w ciągu pierwszych kilku tygodni po poczęciu. Obecność kwasu foliowego zapobiega powstaniu wielu wad w rozwoju dziecka związanych z patologią układu nerwowego i narządów wewnętrznych. Przy niskiej zawartości kwasu foliowego w organizmie kobiety w ciąży, nie można wykluczyć prawdopodobieństwa występowania powikłań, w tym samoistnego poronienia czy przedwczesnego porodu. Kwas foliowy jest niezbędny do wycofania depresji poporodowej.

 

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

Get Adobe Flash player

Jak zamawiać