Pięciu smaków

DIETA PIĘCIU PRZEMIAN

 

           Prawidłowe i zrównoważone odżywianie jest podstawą równowagi energetycznej a przez to i naszego zdrowia. Błędy dietetyczne zawsze prowadzą do zaburzeń energetycznych a przez to i do choroby. Samo wyrównanie energii w gabinecie lekarskim jest niewystarczające, jeżeli pacjent sam nie będzie wspomagał się poprzez odpowiednią dietę. Podane propozycje pokarmów zostały dobrane według zasady Pięciu Przemian.


         Należy szczególnie zwrócić uwagę na kanał śledziony-trzustki i żołądka jako najważniejszy przy przyswajaniu i magazynowaniu energii. Gdy żołądek i śledziona źle funkcjonują i nie pobierają energii z pożywienia to środkowy
potrójny ogrzewacz nie spełnia swojej funkcji (pobieranie energii z pożywienia). Przyczyną 90% wszystkich naszych schorzeń są zimne (niedobór) żołądek i śledziona, czyli środkowy potrójny ogrzewacz (do niego należą narządy odpowiedzialne za trawienie pożywienia i przekazywanie energii, są to: żołądek, śledziona, trzustka i wątroba). Również funkcje krążenia/seks są bardzo często osłabione przez niewydolną i zimną śledzionę.

Należy pamiętać, że do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu potrzebne są zrównoważone energie smaków typu Yin (słony i kwaśny) oraz typu Yang (gorzki, słodki i ostry) muszące zawsze występować w równowadze. W każdej przygotowywanej potrawie powinny się wszystkie te smaki znaleźć. Ich wzajemna równowaga powoduje prawidłowe wytwarzanie i krążenie energii.


Często przy ogólnie niskim poziomie energii należy zacząć od odbudowy Yang i Yin poprzez jedzenie potraw energetyzujących i ocieplających takich jak: baranina, kasza gryczana, czosnek, cebula, por.


Jeżeli chcemy wykorzystać zasadę Pięciu Przemian to powinniśmy dodawać przyprawy w pewnej ściśle określonej kolejności: smak gorzki - słodki - ostry - słony - kwaśny.

 

SMAK GORZKIelement Ognia; energia smaku gorzkiego, gorącego-zwiększa Yang, zimnego- zmniejsza Yang.

W naszym klimacie smak ten jest niezbędny do poruszania energii i osuszania wilgoci nagromadzonej przez spożywanie potraw ochładzających (mlecznych, mięsnych, owoców, piwa). Przyprawy o tym smaku to: majeranek, tymianek, kurkuma, rozmaryn, estragon, bylica. W tym smaku znajdują się dwa produkty o naturze silnie rozgrzewającej, są to: kasza gryczana i baranina. Należy tutaj również kawa naturalna gotowana. Polecam ten sposób parzenia kawy, który smakowo i zdrowotnie znacznie podnosi jej walory. Do tygelka z wrzącą wodą wsypujemy kawę i stawiamy na mały ogień do momentu je zagotowania. Odczekujemy chwilę aż kawa opadnie, zlewamy napar – ewentualnie dosładzamy naturalnym miodem i dodajemy szczyptę: cynamonu, kardamonu i imbiru.

Produkty, zioła i przyprawy w tym smaku podawane w postaci potraw lub napojów na gorąco – są rozgrzewające, na zimno –ochładzające. Wyjątek stanowi herbata czarna i zielona, które są zawsze ochładzające i ściągające, również piwo.

Niedobór smaku gorzkiego występuje przy nadmiernym spożywaniu takich potraw jak: jogurty owocowe, mleko, sery, lody, owoce, soki, surówki, pomidory, kiszona kapusta, potrawy mączne, wędliny, kurczaki, tłuste mięsa. Następstwem tego jest występowanie: otyłości, chorób krążeniowych, umysłowych, schorzeń wątroby, śledziony i serca.

 

SMAK SŁODKI element Ziemi; energia tego smaku to energia równowagi, budowania i wzmacniania.

Smak słodki – to nie cukier! który osłabia wszystkie narządy i zakwasza organizm.

Smak ten odżywia, buduje i wzmacnia ciało człowieka w okresie wzrostu i życiu dorosłym. Powstaje on przy bardzo dokładnym przeżuwaniu zbóż. Podstawowym pożywieniem o smaku słodkim, wzmacniającym cały organizm są zupy przygotowane ma kościach szpikowych wołowych, cielęcych lub indyczych z dodatkiem głównie marchwi, pietruszki, selera, pora, cebuli, czosnku, zieleniny lub pomidora - niewiele, kurkumy, tymianku i przypraw ostrych. Do smaku słodkiego zaliczamy paprykę słodką, owoce jałowca, kminek, anyż.

Niedobór tego smaku jest bardzo niebezpieczny w okresie niemowlęcym i całym okresie wzrostu. W tym okresie właściwy smak słodki najczęściej jest zastępowany mlekiem krowim, jogurtami owocowymi, serkami, soczkami, owocami, słodyczami, mąką pszenną i cukrem. Dzieci tak karmione są osłabione, mają obniżoną odporność immunologiczną i bardzo często chorują na wiele chorób. U dorosłych następuje przyspieszone starzenie, osłabienie, częstsze występowanie chorób: serca, wątroby i trzustki.

 

SMAK OSTRYelement Metalu energia tego smaku pobudza i rozprasza.

Smak ostry jest potrzebny do aktywacji przepływu energii Qi.

Rozprasza zastoje pokarmowe- wzdęcia, wzmacnia trawienie. Pobudza krążenie krwi, przemianę materii, perystaltykę jelit, usuwa skurcze mięśniowe (imbir). Pomaga w usuwaniu zimna i wilgoci (czosnek, cebula, por). Do przypraw smaku ostrego zaliczamy: imbir, pieprz czarny, pieprz cayenne, goździki, papryka ostra, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, curry, kolendrę.

Niedobór tego smaku dotyczy głównie braku przypraw w pożywieniu. Mogą pojawiać się wtedy mdłości, wzdęcia, niestrawność, bóle głowy, przeziębienia, problemy krążeniowe, otyłość, wrzody żołądka, choroby serca, wątroby i nerek. Często towarzyszy tym chorobom bezsilność, depresja, smutek i żal.

 

SMAK SŁONYelement Wody; energia tego smaku jest skupiająca i osłabia krążenie.

Nadmiar blokuje rozprowadzanie składników odżywczych, daje zastoje a w konsekwencji zimno. Ma naturę ochładzającą Yin.

Ma charakter tonizujący i wzmacniający istniejącą równowagę lub jej brak. Do smaku tego zaliczamy: sól, wieprzowinę, wędliny, ryby, fasola, soja. Smak słony bez zachowania właściwych proporcji z innymi smakami niszczy nasz organizm, dlatego fasolę, wieprzowinę czy ryby należy przyprawiać licznymi przyprawami dla uzyskania równowagi.

Niedobór tego smaku może wywołać pojawienie się mdłości, wypadanie włosów, brak koncentracji, problemy z wydalaniem. Większym problemem jest nadmiar tego smaku. Występuje przy nadmiernym spożywaniu wieprzowiny, wędlin, ryb morskich, soi, fasoli. Często dochodzi wówczas do: otyłości, chorób serca i nadciśnienia, depresji i stanów lękowych.

 

SMAK KWAŚNYelement Drzewa, ma naturę Yin ochładzającą; energia tego smaku jest energią skupiającą, ściągającą.

Smak ten jest potrzebny w niewielkiej ilości do właściwej pracy wątroby i jej metabolizmu. Reguluje jej funkcję unoszenia energii. Gdy w pożywieniu brakuje smaku kwaśnego występują zaburzenia w krążeniu energii głównie w elemencie Ziemi (żołądek, śledziona). Objawia się to zastojami pokarmowymi, wzdęciami, nudnościami, bólami głowy. Potrawy o smaku kwaśnym to: jogurty owocowe, twarogi, soki, owoce surowe a szczególnie cytrusowe, kiszone ogórki, sery, kwaśne sosy i zupy, białe pieczywo, zielona pietruszka zawsze smak ten łączyć z ze smakiem ostrym i gorzkim, np. jogurt z kaszą gryczaną, kurczaka z imbirem, kurkumą i czosnkiem, kiszoną kapustę z marchewką, cebulą, jałowcem i tymiankiem. Ściągające i skurczowe właściwości tego smaku zaburzają rozwój młodego organizmu i powinny być stosowane u osób dorosłych, raczej również tylko jako smak równoważący potrawy.

Niedobór tego smaku wywołuje mdłości, wymioty, bóle głowy, krwawienia z dziąseł, wypadanie zębów, choroby płuc, złe przyswajanie żelaza. Większym problemem jest nadmiar smaku kwaśnego który wywołuje osłabienie przemiany materii, u niemowląt osłabienie wzrostu i rozwoju, u dorosłych: alergie, astmę, marskość wątroby, guzy, torbiele, choroby skóry, choroby serca, uczucie zimna, ociężałość, brak chęci do życia, depresje i smutek

Dokładne przepisy na dietę według pięciu przemian można znaleźć w książkach: Anny Ciesielskiej,  Barbary Temelie & Beatrice Trebuth, Bozeny Cyran - Zak oraz Anny Czelej.

 

 


Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

Get Adobe Flash player

Jak zamawiać