Dieta
 
 
Produkty bezwartościowe:
 
Alkohol.
 
W alkoholu topią się probiotyczne bakterie, nasi sprzymierzeńcy; odporność organizmu słabnie i drobnoustroje chorobotwórcze mają ułatwione zadanie. Dotyczy to szczególnie grzybów, gdyż alkohol należy do ich ulubionych produktów.

 
Cukier.
 
Grzyby fermentują cukier do alkoholu i w ten sposób stwarzają sobie idealne warunki do życia. Czekoladoholicy i inne łasuchy stwierdzają ze zdziwieniem, że po skutecznym leczeniu grzybicy ich chęć na słodycze zupełnie znika. Prawdopodobnie grzyby wzbudzają apetyt na cukier, ponieważ same bardzo go lubią. Wraz z grzybami znika pociąg do słodyczy. 
 
 
Papierosy.
 
Palenie nie jest tylko główną przyczyną raka płuc i czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo- naczyniowego. Osłabiając układ  immunologiczny, pośrednio wpływa też na rozwój grzybów w jelicie.
 
 
Mięso, wędliny, ser, jaja.

Kto preferuje takie produkty dosłownie głodzi „dobre” bakterie. Dlatego warto zamienić klasycznymi rolami danie główne i dodatki (nakładać mniejsze ilości mięsa, ryb, jajek, a większe porcje warzyw, sałatek).
 
 

 
Ważne produkty spożywcze:

  • w każdym głównym posiłku powinny znaleźć się warzywa surowe, krótko gotowane lub w postaci soku.
  • wtórne substancje roślinne wspomagają działanie układu immunologicznego w obronie organizmu przed grzybami (czosnek – Garlic, cebula, por).

     

 
 
        Jeśli za pomocą suplementów udało się zwalczyć uporczywe zakażenie grzybami, człowiek czuje się wspaniale. Jednak nawroty nie należą do rzadkości. Ryzyko powtórnego zachorowania na grzybicę zwiększa się, gdy zdrowe produkty spożywcze są przez dłuższy czas wypierane przez nadmiar słodyczy.
 
       Terapia przeciwdrożdżakowa stosowana u przewlekle chorych nie tylko pozbyc się uciążliwych grzybów, lecz również wpływa korzystnie na przebieg choroby podstawowej. Tryb życia niesprzyjający grzybom jest dobry dla chorych z cukrzycą i chorobami układu sercowo- naczyniowego. Przewlekle chorzy są szczególnie zagrożeni drożdżycą. Zwłaszcza chorzy na cukrzycę, ze względu na wysoki poziom cukru we krwi, są ulubionymi „gospodarzami” grzybów z rodzaju Candida albicans i innych.
 
        Choroby stawów, takie jak zwyrodnienie, zapalenie czy dna moczanowa powodują bóle. Leczenie srodkami przeciwbólowymi i przeciwzapalnymi zmniejsza siły obronne organizmu, co toruje drogę chorobotwórczym drożdżakom. Grzyby wnikają do stawu albo w czasie interwencji chirurgicznej, albo docierają do tego miejsca z prądem krwi i tam się osiedlają.
 
 
Przyjmując leki przeciwgrzybiczne, szczególnie ważne jest ścisłe przestrzeganie zaleceń. Zmniejszanie dawki i przerywanie leczenia powoduje szybkie ponowne pojawienie się grzybów.
  

 
 
Produkty, których należy unikać:

  • jogurt pitny z dodatkiem owoców lub cukru
  • maslanka
  • jogurt
  • słodkie dania i desery z twarożku
  • napoje mleczne
  • puddingi
  • kiełki
  • owoce
  • soki, nektary, syropy, napoje owocowe
  • owoce suszone
  • konfitury, marmolady, galaretki
  • musy
  • piwo, wino, sherry, likier
  • napoje na bazie kawy
  • napoje herbaciane
  • napoje z rodzaju cola
  • biała mąka pszenna, jasna maka żytnia
  • mieszanki piekarnicze
  • prażone, słodzone produkty z otrębów
  • skrobia spożywcza
  • muesli
  • ryż
  • makaron
  • sosy instant, zupy krem
  • ketchup
  • sos sojowy
  • bułki, biały chleb, chleb tostowy
  • suchary, ciasteczka, ciasta, torty
  • paluszki
  • mięso panierowane
  • konserwy rybne
  • filety rybne panierowane
  • cukier
  • cukierki, czekolada, batony
  • lody 

Produkty wskazane:

  • czosnek
  • surowe warzywa
  • kiszona kapusta
  • rzeżucha
  • szczypiorek
  • chrzan
  • imbir
  • chili, curry, gałka muszkatołowa, papryka, pieprz, ziele angielskie
  • ziemniaki
  • rośliny strączkowe
  • pełne ziarna
  • kwaśne mleko
  • jaja

 Więcej o odpowiednim żywieniu w przypadku zarażenia drożdżakami znajdziesz w zakładce
Dieta przeciwgrzybicza.
 
 

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

Get Adobe Flash player

Jak zamawiać