Grzyby są wszędzie.

 

                              

         Na całym świecie jest około 100 000 różnych gatunków grzybów. Niektóre z nich są pożyteczne, np. użyźniają glebę, rozkładając obumarłe cząstki roślin, ciała martwych zwierząt i ekskrementy, inne mogą być groźne dla człowieka i szkodzić jego zdrowiu. Jednak wszystkie grzyby mają pewną wspólną cechę: nie są w stanie żyć samodzielnie i zawsze potrzebują partnera. Grzyby chorobotwórcze dla człowieka odżywiają się ludzkim ciałem.

 

  

       Grzyby chorobotwórcze dla człowieka mogą się dobrze rozwijać tylko wtedy, gdy dostają właściwy pokarm, a jest nim przede wszystkim cukier, alkohol i rafinowana skrobia (na przykład z białej mąki). Jeśli zrezygnujemy z ich ulubionych dań, zaczną przymierać głodem. 

 

 

       Najbardziej rozpowszechnionym grzybem chorobotwórczym z rodzaju drożdżaków jest Candida. Co najmniej co drugi człowiek jest nosicielem tego grzyba. Osłabienie odporności, uszkodzenie naturalnej bariery obronnej organizmu lub zaburzenia w obrębie flory jelitowej mogą sprawić, że grzyb staje się pasożytem i wywołuje chorobę u swojego gospodarza.

 

 

       Jeśli u człowieka grzyby chcą wykorzystać swoją szansę, wnikają w sposób podstępny, niezauważalny i po cichu do organizmu. Osiedlają się na osłabionych błonach śluzowych jelit, skąd zaczynają wędrować do innych narządów, podkopując zdrowie.

 

 

 

 

        

 
 

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

Get Adobe Flash player

Jak zamawiać