Drogi zarażenia

 


         Pasożyty mogą się dostać do organizmu człowieka różnymi drogami. Najczęściej przez zakażoną wodę lub pokarm, ukąszenia owadów, a nawet z powietrza, gdy wdychamy kurz będący nośnikiem jaj pasożytów.

Pchły psa i kota przenoszą jaja glisty, zwierzę rozgryzając je połyka jaja, a następnie oddychając wyrzuca je w powietrze na odległość od 3 do
5 metrów. Do zakażenia dochodzi też podczas kąpieli w akwenach stojących np. stawach, jeziorach czy basenach. Nawet płód w łonie matki nie jest bezpieczny.


Jaja glisty ludzkiej zachowują zdolność życiową do 6 miesięcy. Mogą dostać się do ust dziecka przez brudne ręce, bieliznę osobistą lub pościelową, dywany, zabawki i tym podobne. Mogą też znaleźć się na niedokładnie wymytych warzywach czy owocach.

Szaszłyk
czy wędliny domowej produkcji to potencjalnie 95% okazji do zachorowania na trychinellozę czyli włośnicę.

Tasiemcem można się zarazić spożywając ryby solone lub wędzone albo kawior. Pasożyt ten osiąga długość od 12 do
15 metrów i może żyć w organizmie człowieka nawet do 25 lat.

Nie tylko nasze brudne ręce, ale ręce kucharzy, kelnerów, sprzedawców są dla nas zagrożeniem. Jaja pasożytów podróżują na pieniądzach, uchwytach i klamkach, których dotykamy w biurach i środkach transportu.

Kumulację jaj pasożytów obserwuje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Bekon, kiełbasa wędzona, parówki, szynka, wszystkie rodzaje mięsa, a nawet jaja bywają nimi zakażone. 

         
     Epidemiolodzy na całym świecie usiłują walczyć z inwazją pasożytów przez kontrolowanie jakości mięsa (np. w Stanach Zjednoczonych przeciętnie jedna na tysiąc tusz wieprzowych ulega zniszczeniu z powodu złego stanu. Powowduje to wielomilionowe straty, ale najważniejsze jest zdrowie).  Niestety nie ma 100% gwarancji, że zakażone mięso nie trafi do sprzedaży. Nie zawsze też obróbka cieplna i sposób przyrządzania potraw likwiduje jaja i larwy pasożytów. Pozostaje nam więc polegać na własnym systemie obronnym organizmu – na własnej odporności...

 

Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

Get Adobe Flash player

Jak zamawiać