Co wywołuje grzybicę?
 
 
Czynniki wywołujące grzybicę.

 
          Skłonność do rozwoju grzybicy może mieć bardzo różne przyczyny. Zarówno częste przyjmowanie leków jak i nasz styl życia decydują o tym, czy w naszym ciele zagnieżdżą się grzyby.
 
 
Leki.

         Do licznych czynników sprzyjających rozwojowi grzybów należą określone leki. Na przykład antybiotyki i kortyzon osłabiają układ immunologiczny i w ten sposób „otwierają drzwi” grzybom. Czasami jednak stosowanie tych leków jest nieodzowne.
Antybiotyki niszczą nie tylko bakterie chorobotwórcze, lecz również gatunki pożyteczne. Zniszczenie „dobrych” bakterii, naturalnego wroga grzybów chorobotwórczych, ułatwia tym ostatnim wstęp do organizmu człowieka.
Kortyzon, tłumiąc system odpornościowy organizmu, toruje drogę chorobotwórczym grzybom, wobec których chory organizm jest bezsilny.
 
 
Błędy żywieniowe.

         Coraz mniej ludzi spożywa trzy główne posiłki w spokoju, w domu, przy pięknie nakrytym stole. Wieczny pośpiech, szybkie tempo życia, odżywianie się jedzeniem typu fast food, gotowymi daniami i słodyczami sprawiają, że wręcz zapraszamy pasożytnicze grzyby, by wprowadziły się do organizmu. W celu uniknięcia grzybicy, należy pamiętać o tym, żeby bardzo dobrze przeżuwać pokarmy (nawet 33 razy), aby nie dostarczać grzybom pożywienia.
         
 
Zakwaszenie organizmu.

          Poziom zakwaszenia organizmu ma decydujący wpływ na zdolność grzybów do rozmnażania się w organizmie człowieka. Im bardziej zakwaszony organizm, tym bardziej aktywne są grzyby chorobotwórcze.

 
Brak enzymów trawiennych.

          Grzyby, jako organizmy cudzożywne, odżywiają się głównie niestrawionym pokarmem, który wędruje układem trawiennym człowieka. Brak enzymów trawiennych w znacznym stopniu przyczynia się do zaburzeń trawienia, a co za tym idzie, do rozwoju grzybów chorobotwórczych w jelicie człowieka.


 


Alternative flash content

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

Get Adobe Flash player

Jak zamawiać